Beskrivning utvecklingsgrupp
När du kan grunderna från Konståkningsskolan kan du få möjlighet att träna i en U-grupp – en Utvecklingsgrupp. När detta är dags bestäms i samråd med tränarna i föreningen. På denna nivå kommer åkaren så småningom i kontakt med tävlingar samt konståkningens testsystem.
Mål:
Ge de aktiva möjlighet till lite mer avancerad konståkningsträning, en eventuell första
tävlingserfarenhet och idrottsliga värderingar
Träningsmoment:
Utveckla skridskoåkningstekniken. Utveckla hoppteknik. Förbättra
grundpositioner i piruetter samt lära sig upp till Level 2 och 3.
Fysisk grundträning (styrka, rörlighet, uthållighet, koordination m.m.) samt utökad grenspecifik markträning. Skapa ett intresse för att vara aktiv i idrott och till fortsatt utveckling. Tester enligt SKF.
Grupper:
Åkarna delas in beroende på hur långt de nått kunskapsmässigt och till viss mån tas hänsyn till åldern, så att även åkaren kan hitta en social gemenskap med jämnåriga. Hänsyn tas till träningsvilja, träningsintensitet samt verklighetsförankrad ambitionsnivå.
– Tränare: Träningen leds av tränare med utbildning i nivå med gruppen eller högre.
– Träning: Säsongen startar i samband med skolstarten och pågår sedan fram till ca v22 -23
Deltar på jul-och våravslutning.
Förväntas att delta vid ev extra träning som MörrumsKK ordnar under skollov.
– Licens: Betalas av åkaren.
– Utrustning: Bra skridskor, fysutrustning (bra löparskor, hopprep)
– Tävling: Uppmuntras att delta i de eventuella tävlingar som tränarna rekommenderar som passande för respektive åkare. Här tas hänsyn till mognad för att klara av en tävlingssituation på ett positivt sätt – allt för att bygga upp barn och ungdomars självförtroende.
I de U-grupper som ej tävlar enligt SKF, åker man istället i ”Slinga-uppvisning” på hemmaisen, Slinga-uppvisning genomförs 1-2 ggr/säsong.. De åkare som nått SKF:s krav för Stjärntävling tävlar dessa 1-2 ggr/säsong – allt enligt SKF:s rekommendationer.
De åkare i U-grupp som tävlar Klubbtävling tävlar dessa ca 2-3 ggr/säsong. För de som åker Slinga-uppvisning görs programmen under ordinarie träningstid och musik får åkarna av tränarna. Detta står klubben för.
För de som tävlar Klubb-och Stjärntävling görs programmen under ordinarie träningstid, Musik får åkarna av tränarna och betalas av åkaren.
För de som tävlar Elitserie och A görs porgrammen i mån av tid/plats på klubbtid, men det mesta arbetet görs på extra is utöver ordinarie träningstid. Musik får åkaren av tränarna och betalas av åkarna. Åkaren står även för koreografens kostnad.
Vid stort antal i gruppen är det inte säkert att alla i gruppen kan tävla vid samma tillfälle då antalet åkare/klass oftast är begränsat av arrangören.Tränare ska alltid beredas plats till och från tävlingar i någon av de tävlandes bilar.
– Läger: Förväntas att delta på minst 1-2 vecka/veckors sommarläger. Tävlar du på Klubbtävlingsnivå och ingår i en U-grupp förväntas du delta minst 2-3 veckor på sommarläger.
Tävlar du på Elitserie-eller A-nivå förväntas du delta på minst 4 veckors läger.
I första hand ska de läger som MörrumsKK arrangerar väljas för att främja en kontinuitet i utvecklingen.
Förväntas delta på ev läger MörrumsKK anordnar under skollov som tex Jul-läger. Info om detta läggs ut på föreningens hemsida om läger
ALL ev lägerplanering görs i samråd med tränare. Lägeravgift tillkommer.
– Delaktighet: Förälder och aktiv ska vara insatta i samt acceptera SKF:s Uppförandekod.
Förälder till åkare i Konståkningsskolan ska vara delaktig i föreningen genom att hjälpa till vid jul-och våravslutning och andra arrangemang som klubben ordnar. Information ges
av styrelsen inför varje terminsstart om klubbens arrangemang.
Se till att åkaren har korrekt utrustning för konståkningens is-och fysträning.
För att utöka vår klubbkassa genomför vi diverse försäljning såsom kakor och NewBody där vi önskar allas delaktighet.
Skridskor
* Skydda skenorna med mjuka överdrag
* Använd skydd utanför isen
* Torka av skridskorna efter varje träning
* Placera skridskorna i var sin påse för att hålla dem fina
Vi har kunniga skridskoslipare som kan slipa skridskor.
Vid behov av nya skridskor kan ni få hjälp av tränarna. Dem mäter åkarens fötter och ger råd om vilka skridskor som passar åkarens nivå.